Door wie?

Door wie?

Mijn naam is Liane Crouwel. Ik ben getrouwd en moeder van twee jongens. Daarnaast ben ik gediplomeerd kindercoach, kinder- en jeugdtherapeut en gecertificeerd Rots en Watertrainer. Na jarenlang werkzaam te zijn geweest als communicatieadviseur in het bedrijfsleven vind ik nu voldoening in het helpen van kinderen bij wat zij moeilijk vinden. Ik vind het mooi om te zien hoe kinderen na een aantal sessies weer lekker in hun vel zitten en dingen doen die zij zelf niet voor mogelijk hadden gehouden. Ook het begeleiden van de ouders, vooral de ouders die echt betrokken zijn bij het welzijn van hun kinderen, geeft mij veel voldoening.

Specialisaties

Binnen deze opleidingen heb ik mij gespecialiseerd in boosheid en de ontwikkeling van een positief zelfbeeld. Boosheid komt veel voor bij kinderen. Vaak met heftig gedrag als schreeuwen, met de deuren gooien en soms met schoppen en slaan. Dit is heel lastig, zowel voor de ouders als voor het kind zelf. Een kind wil dit gedrag niet. Het kind zit niet lekker in zijn vel en weet op dat moment geen andere uitweg dan boos worden. Boosheid is vaak een uiting van verdriet of angst. Samen onderzoeken we wat er niet lekker gaat en hoe we het boze gedrag kunnen vervangen door 'handiger' gedrag. Het doel is dat het kind zich weer prettig voelt en dat het weer gezelliger wordt in huis. Kinderen kunnen door ervaringen een deuk oplopen in hun zelfbeeld. Door negatieve reacties of gebeurtenissen kunnen ze denken dat ze weinig waard zijn. Deze gedachte bepaalt hun doen en laten. Dit gedrag bepaalt vervolgens weer hoe het kind over zichzelf denkt en zo ontstaat een neerwaartse spiraal. Het is voor een kind belangrijk om een realistisch positief zelfbeeld te hebben: een kind dat zichzelf leuk en interessant vindt en ook met zijn minder positieve kanten weet om te gaan, zit lekker in zijn vel en kan met zelfvertrouwen de wereld tegemoet treden. Daarnaast werk ik graag met kinderen aan hun sociale vaardigheden: hoe maak je vrienden, hoe werk je samen, hoe  maak je je eigen keuzes en stel je grenzen? Dit kan zowel in een individueel traject als in de groepstraining Rots en Water. Soms doen kinderen beide trajecten: in een individueel traject krijgen ze 100% aandacht en leren ze heel gericht. Hier is meer ruimte voor specifieke situaties en emoties. In de training gaan we vooral actief met elkaar aan de slag en oefenen we met leeftijdgenoten; hier ervaren kinderen dat het geleerde in de praktijk echt werkt. Zien dat het zelfvertrouwen van het kind groeit en de blijdschap van het kind daarover, geeft mij veel voldoening.

Buiten het werk

In mijn vrije tijd tennis ik, ga ik graag naar het theater of met mijn man en kinderen op stap. Verder houd ik erg van reizen en dan vooral van rondreizen in gebieden met wilde dieren.